KORONAVIRUS - INFORMACIJE

Informacije COVID-19

 

Z vami želimo deliti nekaj informacij in koristnih povezav, ki bi vam lahko prišli prav v trenutni situaciji COVIDa-19:

 

Ste bili pozitivni na testu?

Kako ravnati v primeru, da vam test pokaže okužbo na novi koronavirus:

1. Ste pozitivni na testu za samotestiranje
Najpozneje v 24 urah po odvzemu brisa s testom HAG za samotestiranje se udeležite testiranja s testom HAG (pri izvajalcu testiranja se naročite na HAGT z dokazilom o pozitivnem rezultatu samotestiranja (fotografija s priloženim osebnim dokumentom ali ploščica v zaščitni vrečki); v tem primeru je testiranje za pacienta brezplačno). Umaknite se v samoizolacijo in upoštevajte druga navodila NIJZ.
V primeru negativnega rezultata testiranja s testom HAG za samotestiranje se mora oseba z znaki okužbe dihal, ki so prisotni 72 ur od odvzema brisa s testom HAG za samotestiranje, udeležiti ponovnega testiranja s testom HAG najpozneje v 24 urah po izteku 72 ur.

2. Ste pozitivni na HAG testu
S tem je potrjena okužba na novi koronavirus, kontaktirajte svojega osebnega izbranega zdravnika, ki vas bo napotil v izolacijo (odprl vam bo bolniško), pridobili ste SI DCP (potrdilo o prebolevnosti).

3. Ste pozitivni na PCR testu
Kontaktirajte svojega osebnega izbranega zdravnika, ki vas bo na podlagi pozitivnega PCR testa napotil v izolacijo (odprl vam bo bolniško).

Dodatne informacije o izolaciji
Vse osebe, s katerimi ste bili 48 ur pred pozitivnim HAG ali PCR testom ali pojavom simptomov v stiku, obvestite, da ste bili pozitivni na sars-cov-2.

 

Od 14. aprila 2022 naprej izpolnjevanje pogoja PCT ostaja le še za zaposlene, dijake in študente na kliničnih vajah, uporabnike, poslovne partnerje in obiskovalce zdravstvenih ustanov, DSO-jev (domov starejših občanov) in SVZ-jev (socialno varstvenih zavodov). 

V teh ustanovah je še naprej treba upoštevati tudi splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja rok, medosebne razdalje in zračenja prostorov. Drugje (trgovine, lokali, ...) maske niso več obvezne ampak priporočljive.  

 

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer: 

* upoštevanje splošnih priporočil (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov)
* redno in temeljito čiščenje prostorov in površin ( https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval)
* redno in temeljito prezračevanje prostorov (https://www.nijz.si/sl/navodila-za-prezracevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19)

Pomembni kontakti in povezave: 

  • Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404
Attachments:
Download this file (Cepljenje.pdf)Cepljenje.pdf[Osnovne informacije]229 kB