Z vami želimo deliti nekaj informacij in koristnih povezav, ki bi vam lahko prišli prav v trenutni situaciji COVIDa-19:

 Ali vas skrbi, da ste okuženi? 

Če ste zboleli (kašljate, imate vročino ali težko dihate): 
- Ostanite doma in se izogibajte vsem stikom.
- Pokličite osebnega zdravnika ali urgentno službo, če osebni zdravnik ni dosegljiv. Ta bo po pogovoru z vami ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum na okužbo z novim koronavirusom upravičen, vam bo po telefonu dal nadaljnja navodila.

Pomembno je tudi, da k zdravniku, po nujno medicinsko pomoč ali v bolnišnico ne hodimo osebno. Če moramo poiskati nujno medicinsko pomoč, jo najprej pokličemo po telefonu.

 

Ključni ukrepi, ki so še v veljavi: 

Pogoj PCT* morajo izpolnjevati tako ponudniki kot gostje v naslednjih primerih:

v notranjosti lokalov in restavracij,
v nastanitvah,
na kulturnih prireditvah,
na športnih prireditvah,
na shodih z nad 100 udeleženci,
pri sejemski dejavnosti,
pri kongresni dejavnosti,
v nočnih klubih in diskotekah,
v igralnicah in igralnih salonih.
Pogoja PCT* ne rabijo izpolnjevati otroci do dopolnjenega 18. leta (v primeru kulturne in športne prireditve otroci do dopolnjenega 15. leta), ki so v spremstvu ožjih družinskih članov oziroma skrbnikov.

Omejitev en udeleženec na 10 kvadratnih metrov velja, kadar gre za:

javno prireditev ali shod,
obisk knjižnice, arhiva, muzeja ali galerije,
prodajo blaga in storitev,
kolektivno uresničevanje verske svobode ali
gledalce na športnih tekmovanjih, če ni sedišč.
V zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

 

Uporaba maske v zaprtih prostorih: Uporaba zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih je obvezna. Obvezna je tudi na prostem, ko ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje 1,5 metra. Masko morajo obvezno uporabljati tudi obiskovalci kulturne prireditve v zaprtih prizoriščih in gledalci na športnih tekmovanjih, tako v zaprtih kot na odprtih prizoriščih. Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti.

 

Za preprečevanje ponovnega širjenja virusa so potrebne določene prilagoditve tudi pri izvajanju različnih dejavnostih, in sicer: 

* upoštevanje splošnih priporočil (https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2-v-obdobju-sproscanja-ukrepov)
* redno in temeljito čiščenje prostorov in površin ( https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval)
* redno in temeljito prezračevanje prostorov (https://www.nijz.si/sl/navodila-za-prezracevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-casu-sirjenja-okuzbe-covid-19)

Pomembni kontakti in povezave: 

  • Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404
Attachments:
Download this file (Cepljenje.pdf)Cepljenje.pdf[Osnovne informacije]229 kB